Pagina's

zaterdag 11 oktober 2014

Themabrief : Pompoenen in de klas

Dag lieve ouders,

De voorbije twee weken leerden we over pompoenen en volgens sommige kleuters leken ze binnenin een beetje op meloenen!
We leerden een versje en bewogen mee met onze vingers, armen en benen… De vriendjes van de tweede kleuterklas deden al eens schrijfdans op papier en tekenden het versje terwijl wij het opzegden.
We leerden over de kleur oranje, de ronde vorm en hebben pompoenen gemeten met blokken van dezelfde grootte. Zo konden we zien welke er de hoogste/laagste was!
We schilderden een pompoen en mochten zelf kiezen: groot of klein. Want er zijn grote en kleine pompoenen en dit hebben we uitgebeeld met ons eigen lichaam. 
In  een bolletje gaan zitten  voor een kleine pompoen en  ons heel groot maken voor een grote pompoen.
Waarneming van verschillende pompoenen. Hoe voelt een pompoen aan? Hard of zacht of…? Welke pompoen is de zwaarste en welke de lichtste? Proeven van een pompoen. Welke kleur hebben pompoenen? Hoe groeien pompoenen? Uiterlijke en innerlijke kenmerken van een pompoen (pitten, vruchtvlees, steel,…) Wij weten het allemaal!
Mmmmmm, we maakten samen met de klas van juf Barbara heerlijke pompoensoep. Moet er enkel pompoen en water in de kookpot? Waarnemen van de andere groenten. Leggen we alle groenten zomaar volledig in de kookpot? We sneden alles eerst in stukjes, amai wat konden wij dit al goed! 
Maar eerst moesten we natuurlijk onze handen wassen en dan  de groenten ook!
We luisterden naar  het groeiverhaal  met prenten: “de groei van een pompoen”.         Zelf groeiden we ook eens mee…
We lepelden pompoenen leeg. Dit deden we ook wel eens  met onze handen. Nadien ging het vruchtvlees in de soep. We spoelden de pitten  en experimenteerden ermee. 
Nadien sneed de juf een gezichtje in de pompoen.
Tijdens ons godsdienstmoment konden we rustig kijken naar een lichtgevende pompoen (kaarsje in de pompoen).
We leerden over de gevoelens blij en bang en keken naar het poppenspel van pompoenen met: Bie en Boe, nadien mochten we het vrij naspelen. 
Leuk om te zien hoe ook de juf werd nagespeeld!


Er is vorige week ook  een nieuw vriendje gestart in onze klas, welkom Urszula!


We vierden twee jarige vriendjes in de klas. Hieperdepiep voor Elie en voor Urszula!      Ze zijn allebei 4 jaar geworden!

Volgende week leren we over :

“Dag paddenstoelen in de herfst”





Mochten jullie dit weekend al eens wandelen in het bos, in het park of in de tuin, dan mag je steeds een zakje of een bakje met herfstspullen meebrengen naar de klas (blaadjes, noten, paddenstoelen veilig in een doosje,…) Zo hebben we maandag al een heleboel waar te nemen. Wees voorzichtig met het meegeven van paddenstoelen want die kunnen giftig zijn, geef ze rechtstreeks af aan juf Ingrid of aan mijzelf.
Lieve groetjes,

Juf Evelyn